Ce sunt midiile?
Dintre speciile din genul Mytilus (midiile) raspandite in marile temperate si sub-boreale ale globului, in Marea Neagra traieste specia Mytilus galloprovincialis. Aceasta este un organism marin bivalv, cu doua cochilii in forma egala, conectate impreuna pe o parte cu tesut elastic. Ca cele mai multe bivalve, si midiile se hranesc cu principiul filtrarii, principala lor hrana fiind fitoplanctonul si zooplanctonul. Midiile au capacitatea, odata cu elementele de hrana, de a retine si concentra in organismul lor si poluantii din mediul marin. Cei mai periculosi poluanti care ajung in carnea midiilor sunt metalele grele, pesticidele si bacteriile patogene.Prin urmare, pentru a fi adecvate pentru consumul uman, mediul in care traiesc trebuie sa fie foarte curat. De aceea, desi sunt in cantitati relativ mari, midiile de stanca nu reprezinta interes economic direct, continand in interiorul lor un procent ridicat de corpuri straine. In schimb, midiile de stanca au un rol foarte important in mentinerea calitatii salubre a apei din apropierea plajelor turistice, prin puternica actiune de biofiltrare a acesteia. Midiile care se dezvolta spontan pe faciesul pietros din zona litorala reprezinta o componenta importanta a ecosistemului Marii Negre si nu pot fi exploatate datorita rolului ecologic major/biofiltrul natural al zonelor costiere.
Calitatea midiilor este direct influentata de calitatea mediului in care traiesc. Midiile adecvate pentru consumul uman se pot obtine prin acvacultura, metoda ecologica prin excelenta. La stabilirea zonelor de amplasare a fermei marine trebuie sa se tina cont de posibilele alterari ale mediului prin poluare. Una din zonele cele mai curate ale coastei Marii Negre se afla in golful Kaliakra din Bulgaria.
Pozitionarea si mentinerea elementelor de crestere in zonele de suprafata, unde cantitatea de lumina si de hrana este superioara, permite midiilor sa se alimenteze continuu, utilizand hrana din mai multe orizonturi. Aceasta dispunere da posibilitatea unei rate de crestere accelerate, motiv pentru care cochiliile midiilor raman adesea fragile, insa calitatea superioara a carnii asigurata de abundenta hranei suprima necesitatea unei maturari complete, putand fi comercializate dupa doi ani de la populare.
Midiile au o valoare nutritiva deosebita, reprezentand o sursa alimentara foarte apreciata si cautata in intreaga lume, carnea lor fiind o adevarata delicatesa culinara, bogata in proteine, lipide, glucide, microelemente, enzime si vitamine. Midiile sunt cunoscute ca fiind una din cele mai ecologice alegeri atunci cand vine vorba de fructe de mare.
Informatii nutritionale pentru 100g de produs: grasime 1g, proteine 11g, valoare energetica 53 kcal